Iris az előszobában állt, Colin kisietett a nappaliból. Meglepve nézte a falnak támaszkodó lányt.

– Miért nem jöttél be? Hallottam, hogy nyílik az ajtó, te meg itt ácsorogsz.

– Ne haragudj, nincs jó kedvem.

– Mi történt, kedvesem? Gyere be, üljünk le, mondd el, mi bánt.

erzelmektengere

A nappali kanapéja kényelmes volt, Iris lábát maga alá húzva elhelyezkedett rajta, Colin átkarolta és közelebb húzta magához. A lány máris jobban érezte magát, de megkönnyebbülni nem könnyebbült meg. A férfi nem szólt, várta, hogy párja mesélje el, mi nyomja el a lelkét. Ő először még másról kezdett beszélni.

– Jók voltak a mai merülések, élveztem őket.

– Tom dicsért téged, mondta, hogy minden feladatot nagyon ügyesen csináltál.

– Én is azt éreztem, hogy jól ment minden. Jól éreztem magam a víz alatt.

– Akkor mi a gond? Történt valami a Black Lionban?

Iris nem tudta, hogy fogalmazzon. A pár másodperc csendet a másik félreértette, azt hitte, a lányt bántotta valaki, és erre rá is kérdezett.

– Csináltak valamit veled?

Iris meglepetten nézett rá, aztán rájött, miért lett nyugtalan a férfi.

– Ugyan, dehogy, mindenki nagyon kedves volt, másról van szó – vágta rá Iris. – Tulajdonképpen nem rólam van szó, hanem Katie-ről.

– Katie? Mi van vele már megint?

– Mi az, hogy már megint? Olyan szemtelen vagy, Colin!

– Nyugalom, csak vicceltem. Na meséld csak el, mi történt ma. Jerry pimaszkodott?

– Majdnem, bár inkább máshogy nevezném.

– Ne bolondíts, azt nem tudod nekem bemesélni, hogy Jerry elkezdett Katie szoknyája alá nyúlkálni. Már csak azért sem, mert ha jól emlékszem, ma Katie nadrágban volt.

– Colin, te olyan komolytalan tudsz lenni! – Iris felhúzta az orrát, és oldalba bökte a férfit. – Itt tényleg fontos dologról van szó.

– Én tűkön ülök drágám, te vagy az, aki még mindig nem mondott semmit.

– Jól van, na, csak olyan hülye ez a helyzet. Egy kicsit beszélgettünk, mindenféléről. Aztán Jerryből sikerült kicsikarni pár szót, és kiderült, hogy az a lüke valami gyerekkori képregényekből vette az alapfilozófiáját.

– Na és?

– Mint kifejtette, ő a tökéletességet keresi mindenben. Mert hogy erre kell törekedni, hiába nem létezik. Katie meg nyilván kiborult.

– Mitől borult ki?

Iris Colin szemébe nézett, először azt hitte, hogy a férfi csak ugratja, ám ő most teljesen komoly volt, és nem úgy tűnt, mint ha viccelődni akarna.

–Katie azon akadt ki, hogy milyen ostoba ez a Jerry, vár a tökéletesre. És Katie úgy érzi, hogy ő messze nem tökéletes, hiszen nem 180 centi magas, hosszú combú csodanő. Ez fájt neki nagyon.

Colin felnevetett:

– Jaj, nők. Jerrynek teljesen igaza van, ti viszont buták vagytok.

– Ne nevesd ki Katie-t, hallod-e!

– Igenis kinevetem. Ilyen marhaságokba lovalja bele magát, megáll az eszem. És még te is adod alá a lovat!

– Jó, akkor mondd el, szerinted hogy van ez.

– Emlékszel Jerry autójára?

– Igen, valami öreg Ford...

– Nem akármilyen Ford, egy régebbi, klasszikus modell. A világ egyik legszebb autója.

– Igen, hát elég megviselt már szegény kocsi, bár úgy tűnik, a gazdája igyekszik a gondját viselni.

– Nos, itt van a dolog lényege. Jerry a tökéletességet keresi, de ő a saját szemszögéből vizsgál mindent. Nem azt keresi, ami másnak, mondjuk egy divatlap szerkesztője számára a tökéletességet jeleni, hanem a saját útját járja. Számára az öreg Ford a tökéletes, és eszébe sem jut lecserélni valami új, flancos, extrákkal telezsúfolt autóra. Mert ő már megtalálta, ami az ő számára a legjobb. Érted már, mire gondolok?

Iris eltöprengett. Sejteni kezdte, mire céloz Colin, de jobban szerette volna, ha kimondja, amit gondol. A férfi észrevette ezt, ezért folytatta:

– Honnan tudjátok ti azt, hogy milyen nő a tökéletes Jerry számára? Honnan tudod, hogy nem a barátnőd az?

– Miért pont ő lenne?

– Ha lehet, ne durcáskodj, főleg ne Katie helyett, Jerry ellen, amikor egyikük sincs itt. Én nem azt mondom, hogy csak idő kérdése az egymásra találásuk, de az jó lenne, ha nem a női magazinokból indulnátok ki. A saját sztereotípiáitokat felesleges kivetíteni erre a szegény srácra. Úgy hiszem, van neki éppen elég gondja saját magával is, nem kell még bonyolítani a helyzetét. Várjátok ki a dolog végét, és ha kérhetlek, egy kicsit nyugtasd meg Katie-t is.

– Jól van, na... Csak olyan furcsa volt ez az egész.

– Miért, Jerry nem furcsa fiú eleve? – vigyorodott el Colin.

– De az.

– Na látod. Katie választása, oldja meg, hogy ő legyen a számára a tökéletes nő. Nem olyan nehéz az, te meg segíts neki. Annál mindenképpen jobb egy próbát tenni, mint hogy közösen keseregjetek a semmin.

Irisnak nem volt egyszerű elismerni azt, hogy Colin nagyon logikusan érvelt. Valahol bosszantotta magabiztos gondolatmenete, mert olyan férfiasan hibátlan volt az egész. Ezzel együtt be kellett látnia, könnyen lehet, hogy igaza volt. Nyilván még egyikük sem tudhatta mi lesz a sztori vége, ám az ténynek látszott, hogy ebben a pillanatban még felesleges volt bárkinek bánkódni. Erre ráértek volna akkor, ha a dolgok tényleg rosszul alakulnak.

– Jó, majd beszélek Katie-vel – mondta Iris, és közelebb bújt kedveséhez.

– Helyes – ölelte meg újra a férfi –, most pedig mesélj arról, mi volt ma este. Meg reggel, és délután. Még nem is tudtam kifaggatni az én kis búvárkámat.

Irist jóleső érzés töltötte el. Bármi történik másokkal, ő biztonságban van itt, a kedvese oldalán. Így hát félretéve barátnője problémáját, lelkesen és nagy részletességgel kezdett mesélni az aznapi élményeiről miközben Colin keze szinte észrevétlenül blúza alá tévedt és felfedezőútra indult.

Másnap Iris úgy döntött, hogy nem telefonál Katie-nek, hanem inkább a könyvtárban látogatja meg. Hosszan beszélgettek, Iris próbálta felvidítani a letört lányt. Elmondta neki, miről beszéltek előző este Colinnal, de Katie hitte is, meg nem is. Összeráncolt szemöldökkel töprengett, ám mégsem tudott megnyugodni. Szíve szerint elfogadta volna, hogy a tökéletesség szubjektív dolog és Jerrynél sem lehet tudni, mit szeretne, aztán megint az jutott eszébe, hogy biztos nem ő az, aki belefér ebbe a fogalomba. Odaállt Iris elé, körbefordult, és bizonygatta, hogy milyen rosszul néz ki. Tény, a nyúlánk, karcsú, természetes szépségű Iris mellett ő nem sok sikerrel indult volna egy hagyományos szépségversenyen, de egyáltalán nem volt csúnya. Ráadásul tudott ízlésesen öltözködni, alacsonyságát ügyesen ellensúlyozta egy-egy csinos csizmával, kellő hosszúságú szoknyával. Bájos, kerekded arca mindig felragyogott, ha jó kedve volt, és Katie-t gyakran látták vidámnak: csupa tűz, életteli nő volt, igazi belső kisugárzással. Most mégis annyira maga alatt volt, hogy Irisnak úgysem sikerült volna meggyőznie.

Fel is hagyott a próbálkozással, inkább a búvárkodásra terelte a szót. Tulajdonképpen ők ketten még alig meséltek egymásnak arról, mit hogyan éltek át a víz alatt, hiszen amikor a két oktató az uszodában a szárnyai alá vette őket, nem nagyon láthatták, mit csinál a másik. Katie elmesélte, hogy meglepő módon sokkal jobban tetszik neki a búvárkodás, mint ahogy azt előtte elképzelte, ráadásul Jerry a víz alatt sok érdekeset mutatott neki. Arra is kitért, hogy komolyan megfontolta a saját felszerelést vételét. Iris valamelyest meglepődött ezen a hirtelen jött lelkesedésen, de örült neki, hogy a barátnője nem hagyja eluralkodni magán a kétségbeesést. Miután mindent kitárgyaltak, Iris kicsit könnyebb szívvel indult haza, és elégedetten gondolt arra, hogy bármi történik, Katie ugyanaz marad, egy nagyszerű, kedves és aranyos nő. Igazi ajándéknak érezte a barátságát..

Otthon is elújságolta, hogy zajlott a beszélgetés. Colin csak felületesen ismerte Katie-t, így nem nagyon reagált semmit. Pragmatikus ember volt, úgy zárta le a témát, hogy a közeljövőben úgyis hamarosan eldől kinek lesz igaza, ezért nem szerette volna, ha a kedvese őrlődik olyan dolgon, amin úgysem tud változtatni. Ezt a lány is belátta, és nekiláttak a vacsorának. Maggie, mint mindig, most is a konyhába sietett, szeretett ott lenni, ha valaki főzött. Az asztalnál a másnapról beszélgettek. Colinnak dolga volt a munkahelyén, ezért Irisra maradtak a gyerekek. Colin szerint a meteorológusok szép időt jósoltak, Maggie legnagyobb örömére, aki nem szeretett túl sok időt a házban tölteni. Tim még megkérdezte, hogy nézelődhet-e az interneten, az apja megengedte neki. Ilyenkor szerette, ha Iris sincs túl messze, nem örült volna annak, ha túl sok nem neki való dolgot olvashat a még csak hat éves fiú. Iris először furcsállta, hogy a fiú már tud olvasni, hiszen még nem is volt iskolás. Colin mesélte el, hogy szinte magától tanult meg, egyszerűen nem hagyta békén őt a gyerek addig, amíg az összes betűt meg nem tanította neki. Most pedig már, magyarázta nevetve a büszke apa, jobban olvas mint akármelyik felnőtt– vagy legalábbis nagyobb érdeklődéssel.

Az amerikai lány érdeklődve figyelte, hogy másféle módon bánnak a gyerekkel az angolok mint a tengerentúliak. Itt bizonyos szabályokat nagyon komolyan vettek, és elvártak valamiféle fegyelmet, azon túl mégis kapott a gyerek egy igazi szabadságot. Az Államokban azt szerették, ha kicsi kortól kezdve egy bizonyos pályát követ a gyerek. Számoltak az egyetemi tandíjjal, az életkezdéshez szükséges hitelekkel, mindig, minden helyzetben szempont volt a megalapozott jövő, az anyagi biztonság. Ezerszer inkább a pénz körül forgott a mindennapi élet, még a kamaszkori lázadás is megvásárolható dolgokról szólt: a szülők által tiltott zenekarok CD-i, kirívónak számító ruhák, saját autó határozta meg az ifjú éveket. Aki úgy „lázadt” a család ellen, hogy közben volt pénze ezt kifejezésre juttatni, nagymenő lehetett a középiskolában. Pech, hogy szegénynek és unalmasnak lenni nagyon nem volt jó ott, ahol mindent és mindenkit rangsoroltak.

Miközben ezeken töprengett, az is felötlött Irisban, hogy amikor most egy időre hazamegy, akkor ezt az egészet más megvilágításban fogja látni. Nagyon örült neki, hogy kiszakadt a folyamatos versengés taposómalmából, még ha ez azzal járt, hogy veszített a dinamizmusából, rámenősségéből, ami bizony néha nagyon hasznos tudott lenni. Ám úgy volt vele, hogy ha szükség lesz rá, újra alkalmazkodni fog, hiszen már annyi mindenhez kellett hozzászoknia az életében fiatal kora ellenére. Különben sem tervezte hosszú időre az amerikai tartózkodást, egyfajta speciális nyaralásként gondolt rá.

--------------------------------------------
Előző                          Következő

A regény ingyenesen olvasható. Amennyiben tetszett és támogatnál, kattints ide!